Wanneer spelen verkeerde gedragsaspecten een rol bij de financiële beslissingen? Hoe kan dat worden herkend en hoe belangrijk is deze vraag? Er worden nog steeds verkeerde beslissingen genomen die rationeel gezien niet zouden hebben plaats gevonden. Dit bewijst ook het bestaansrecht van behavioral corporate finance.
De behavioral corporate finance geeft inzicht in gedragsaspecten bij het maken van een financiële beslissing. Dit kan gebruikt worden om fouten te voorkomen. Als een project volgens de standaard finance niet rendabel is, zou men er niet mee door moeten gaan, helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Dit heeft allemaal te maken met verwachtingswaarde. Wanneer verwachte je dat een project wat opbrengt? Als de kas goed gevuld is laat je waarschijnlijk een project wat langer doorlopen, zodat het project nog rendabel is( c.q) kan worden. De omstandigheden spelen een grote rol en moeten gezet worden in de juiste context.
Theorie
Na het bestuderen van veel theorie kwam ik tot vier gedragsaspecten die een voorname rol spelen bij het nemen van een desinvesteringsbeslissing: optimism, overconfidence en aversion to a sure loss en commitment. Optimism leidt tot foutieve planningen. Deze plannen worden ook nog eens beïnvloed door overconfidence, zowel van het eigen kunnen, de kennis als de mate van controle. Het gevolg van commitment is dat men vast blijft houden aan verliesgevende projecten en dus nodeloos (financiële) middelen blijft investeren. Het effect van aversion to a sure loss is dat om geen slecht gevoel te krijgen de desinvesteringsbeslissing uitgesteld wordt en het verlies niet geïncasseerd wordt. Geconfronteerd met een zeker verlies proberen mensen de kansen te keren waardoor er juist meer (financiële) middelen toegevoegd worden. Behavioral Finance onderzoekt hoe mensen zich echt gedragen in een financiële situatie, of zoals Thaler (1999) het noemt . Behavioral Finance houdt rekening met de mogelijkheid dat sommige spelers in de economie soms niet geheel rationeel handelen.
Behavioral Finance betreft de toevoeging van psychologie aan de economie. Fouten veroorzaakt door gedragsaspecten kunnen en zijn vaak ook erg kostbaar. Kahneman en Riepe (1998) stellen dat beleggers die gevoelig zijn voor gedragsaspecten risico’s zullen nemen die ze niet herkennen, resultaten krijgen die ze niet verwachten, slechte investeringen doen en uiteindelijk het waarschijnlijk zichzelf of anderen kwalijk nemen.